Mijn huis is jouw huis (2024)

In het gezellige huisje bij de brug laat moeder iedereen binnen, waardoor het thuis steeds groter en drukker wordt.
★★★★✰

Doelgroep:Leuk voor kinderen vanaf 4 jaar
Titel:Mijn huis is jouw huis
Schrijver + illustrator:Yvonne Jagtenberg
Uitgeverij:Gottmer
EAN:9789059657236

Samenvatting van het verhaal

Mijn moeder woonde alleen in een knus huisje bij de brug. Maar toen kwam er een leuke man met zijn twee kiinderen in haar leven. En ik, Pats, kwam daarna! En oh, ons huis bleef maar groeien. Spin Sebastiaan? Die bleef gewoon plakken! Tante Kee en haar kattenkinderen? Daar vonden we ook een plekje voor! Berend Botje en nog veel meer? Jep! Maar, een man van de gemeente was niet blij, want wij hebben ons niet aan de bouwregels gehouden.
Maar samen maakten we mama’s droomhuis waar iedereen welkom was.

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023

Het is weer zover! De Kinderboekenweek 2023 staat voor de deur met een geweldig thema: “Bij mij thuis”. Elk huis heeft zijn eigen verhaal, eigen geheimen en unieke sfeer. Thuis is waar je hart is, toch?

Dit prentenboek past perfect bij dit thema! Het is dan ook het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023. Dit verhaal vertelt over een huis dat niet alleen een gebouw is, maar een plek waar iedereen welkom is. Waar elke hoek, elke kamer, gevuld is met liefde en openheid. Het maakt van het huis niet alleen een woonplaats, maar een plek voor iedereen. Niemand wordt buitengesloten!

Mijn huis is jouw huis (1)

Tijdens de Kinderboekenweek, van 4 tot 15 oktober, is dit prentenboek te koop voor slechts € 8,25. Het komt in een prachtig groot formaat! Perfect om eruit voor te lezen aan je eigen kinderen of om cadeau te geven.

Iedereen is welkom, niemand blijft buiten in de kou staan!

Dit boek laat zo mooi zien hoe belangrijk het is om voor elkaar open te staan. Kijk om je heen: er zijn zoveel mensen op zoek naar een thuis, denk aan de verhalen over vluchtelingen die we in het nieuws zien. Sommigen van hen (uit Oekraïne) hebben geluk en vinden een plekje bij gastvrije mensen thuis, terwijl anderen in de kou staan, wachtend voor de deur van een overvolle opvangcentrum.

In dit boek gaat moeder een stapje verder. Zij geeft iedereen een plekje, zonder oordeel. Of het nu familie is, Berend Botje die verdwaald was, die bereleuke oom en zijn vriend of een pleegzoon die een eigen plekje nodig heeft. Ook iemand in een rolstoel krijgt een speciaal plekje. Dit boek straalt één ding uit: dit huis kent geen grenzen.

Mijn huis is jouw huis (2)

Verborgen verwijzingen

Ben je bekend met het fenomeen “eastereggs” in games? De kleine geheimpjes die je kunt ontdekken? Nou, dit boek zit er vol mee en dat maakt het lezen extra leuk. Bijvoorbeeld Berend Botje. Ja, die van dat oude kinderliedje, hij komt terug in het verhaal! En dan hebben we Tante Kee uit “In de Maneschijn”. Oh, en vergeet spin Sebastiaan niet, rechtstreeks uit een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Het leuke is dat je soms middenin het verhaal denkt: “Hé, dat ken ik ergens van!”. Het verhaal bevat leuke verwijzingen, zelfs naar bekende uitdrukkingen.

Verrijking van woordenschat

Tijdens en na het voorlezen kun je dieper duiken in de rijke taal en de leuke uitdrukkingen die het verhaal te bieden heeft. Woorden als ‘bereleuk’, ‘professor, ‘gemeente’ en ‘pleegzoon’ komen voorbij en zelfs gezegden zoals ‘Koek van eigen deeg’ en ‘het huis is te klein’.

Mijn mening

Dit boek heeft een heerlijk groot formaat, perfect voor de voorleesmomenten, waardoor het voorlezen met meerdere kindjes op schoot erg fijn is. En ook de prijs waarvoor het nu aangeboden wordt, is een vermelding waard: 8,25!

Wat ik persoonlijk geweldig vind, zijn de gesprekjes die het boek opent. De illustraties en het verhaal nodigen uit om er samen over te praten. Samen praten over wat je leest is zó waardevol. Het geeft kids een enorme boost in hun taalontwikkeling. En geloof me, die 15 minuutjes samen lezen, dat zijn pure goudmomentjes. Neem maar van mij aan: zo’n 15 minuutjes lezen per dag kan wonderen doen!

Dan het personage, Pats. Ik vind het tof dat Pats gewoon Pats is. Geen labeltje van jongen of meisje. Het boek is lekker modern en genderneutraal en dat is verfrissend!

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk meerleuke kinderboeken voor kinderen van 2 en 3 jaar.
Bekijk meerleuke kinderboeken voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Leuk om te doen na het voorlezen van dit boek

Mijn huis is jouw huis (3)

Dit boek is mij aangeboden door de Stichting CPNB ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2023. Ongeacht deze omstandigheid, heb ik mijn ervaring zo eerlijk mogelijk beschreven.

Related

Mijn huis is jouw huis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5243

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.