Historische EK Topscorers: Dit is de top 5 aller tijden - Unibet Blog | NL (2024)

Historische EK Topscorers: Dit is de top 5 aller tijden - Unibet Blog | NL (1)

Historische EK Topscorers: Dit is de top 5 aller tijden

Unibet NL |

June 12, 2024

De Italianen zijn meester in de kunst van het verdedigen, maar het gros van de voetbalfans wordt toch vooral enthousiast van aanvallend voetbal en goals, véél goals.

Nu het EK nadert en de selecties vorm beginnen te krijgen, laaien de discussies weer volop op. Wie moet er beginnen en hoe gaan we spelen – met een extra middenvelder en opkomende backs? Ook de spitspositie is bij veel landen een punt van discussie, en dat is niet gek. Een aanvaller of spits in vorm kan zomaar eens een belangrijke rol gaan spelen. Wie gaat bij ons Oranje de hoofdrol pakken in de spits? Memphis Depay lijkt de meest logische optie, maar hij komt terug van een blessure. Gakpo speelt bij Liverpool ook met regelmaat in de spits, maar lijkt zich vooral te focussen op de linksvoor (in een driemansaanval). Dan hebben we ook nog Brobbey en Weghorst die de positie kunnen innemen. Koeman staat voor een aantal lastige keuzes.

Vandaag kijken we terug naar de meest succesvolle topscorers uit de geschiedenis van de Europese kampioenschappen. Wie waren deze goalgetters, en wat kunnen we leren van hun prestaties? Hier delen we de top 5 topscorers van vorige EK’s en hun indrukwekkende statistieken. Bovendien delen we de top 5 spelers die kans maken om topscorer van EURO 2024 te worden, inclusief de beste odds. Je kunt nu al je pre-toernooi en outright weddenschappen plaatsen bij Unibet en zo profiteren van extra hoge odds. Naarmate het toernooi vordert, zullen deze odds flink wijzigen. Bekijk nu de beste topscorer odds EURO 2024 bij Unibet!

Top 5 topscorer Europees Kampioenschap

1.Cristiano Ronaldo (#14 goals)

Cristiano Ronaldo heeft niet alleen veel doelpunten gescoord, maar ook talloze records gevestigd, zowel in clubverband als in het nationale team. Het aanstaande EK wordt alweer zijn zesde deelname. Ronaldo debuteerde op het EK in 2004, toen Griekenland Portugal versloeg in de finale. Daarna speelde hij in Oostenrijk en Zwitserland in 2008, vier jaar later in Polen en Oekraïne, en acht jaar geleden in Frankrijk, waar hij de titel won met het team. Hij was ook onderdeel van het EK dat door heel Europa werd gespeeld en is nu dus ook opgenomen in de selectie voor het EK 2024 in Duitsland.

Portugal heeft de Europese titel niet kunnen behouden, maar de 36-jarige Cristiano Ronaldo brak wel records. Hij werd de topscorer in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen met 14 doelpunten, waarmee hij de legendarische Fransman en voormalig voorzitter van de Europese voetbalbond Michel Platini (9 doelpunten) voorbijstreefde. Ronaldo heeft echter veel meer wedstrijden op Europese kampioenschappen gespeeld dan velen op de lijst van topscorers – maar liefst 25. Hij scoorde bovendien ook drie keer uit een penalty op het EK 2020. Ronaldo werd ook de eerste speler in de geschiedenis die vijf Europese Kampioenschappen speelde – 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020 (of 2021) – en zal dat aantal nu verhogen naar zes.

In de wedstrijd tegen Hongarije op het EK 2020 scoorde hij twee doelpunten en dat was ook zijn 39e optreden voor Portugal in grote competities (FIFA Wereldbeker en UEFA EK). Daarmee vestigde hij opnieuw een record – hij werd de speler met de meeste wedstrijden in grote competities, waarmee hij de Duitser Bastian Schweinsteiger (38 wedstrijden) overtrof. En dat is nog niet alles – met zijn twee doelpunten tegen Frankrijk werd Ronaldo ook de eerste Europese speler in de geschiedenis van de Wereld- en Europese Kampioenschappen die in totaal meer dan 20 doelpunten scoorde in de twee competities (tot nu toe heeft hij er 22 gescoord).

Als Ronaldo dit niveau aanhoudt op het EK 2024 en weer scoort, kan hij opnieuw een record breken. Goran Pandev scoorde een doelpunt voor Noord-Macedonië tegen Oostenrijk op het laatste EK, waarmee hij de op één na oudste doelpuntenmaker werd in een EK-wedstrijd met zijn 37 jaar en 321 dagen. De eerste op de lijst is de Oostenrijker Ivica Vastic (38 jaar en 257 dagen). Als Ronaldo weet te scoren dit EK, zal hij dat record ook breken en de oudste doelpuntenmaker aller tijden worden. Er is geen enkele twijfel mogelijk dat Ronaldo een absolute recordbreker is op het internationale podium met zijn Portugal.

Denk jij dat Ronaldo nog één keer kan schitteren? Bij Unibet zijn de wedmogelijkheden voor EURO 2024 eindeloos. Niet alleen krijg je de meeste mogelijkheden per wedstrijd, ook zijn er diverse outright bets en EK-specials beschikbaar. Wie wordt de topscorer van EURO 2024? Plaats nu je weddenschappen om te profiteren van de beste pre-tournament odds.

2. Michel Platini (#9 goals)

Een man die niet eens als spits speelde is de op één na beste doelpuntenmaker op de EK’s. Hij maakte alle 9 doelpunten in één kampioenschap (1984). In 1984, toen Frankrijk voor het laatst het Europees Kampioenschap organiseerde, scoorde Michel Platini twee keer een hattrick (België 5:0, Joegoslavië 3:2), en zoals gezegd, hij was niet eens de spits van zijn team. Een van de beste “tienen” aller tijden was onderdeel van het beroemde viertal op het middenveld van Frankrijk (bekend onder de naam “Le Carré Magique”), dat bestond uit Fernandez – Tigana – Giresse en – Platini.

3. Antoine Griezmann (#7 goals)

Antoine Griezmann heeft tot nu toe 7 doelpunten en 2 assists gescoord in 11 wedstrijden op de Europese Kampioenschappen, met een totaal van 908 speelminuten. Zes van deze doelpunten kwamen tijdens EURO 2016, terwijl hij slechts één keer scoorde tijdens EURO 2020. Nu, tijdens EURO 2024, heeft Griezmann de kans om zijn positie op de lijst te verbeteren en mogelijk Platini voorbij te gaan, vooral in de wedstrijden tegen sterke teams zoals Nederland.

4. Alan Shearer (#7 goals)

Good old Alan Shearer heeft 7 doelpunten tijdens EK’s op zijn naam staan van de in totaal 30 die hij er maakte voor zijn land. De Engelsman staat daarmee op een 4e plek op dit overzicht.
Twee van deze doelpunten waren tegen Nederland op het EK van 1996 waarin Engeland met maar liefst 4-1 won. Het enige Nederlandse doelpunt in die wedstrijd werd gemaakt door Patrick Kluivert. Met zijn 53 jaar is Shearer natuurlijk niet meer actief: zijn laatste doelpunt was op het EK van 2000. De kans dat Shearer ook na EURO 2024 nog op deze plek staat is klein.

5. Meerdere spelers (#6 goals)

Er zijn meerdere spelers die tot 6 doelpunten kwamen in hun carrière tijdens een EK. Patrick Kluivert is een van deze spelers. Hij kwam tot 40 doelpunten in Oranje in 79 wedstrijden, waarvan dus 6 keer tijdens een Europees Kampioenschap (in 9 wedstrijden), mede dankzij een hattrick tegen Joegoslavië in de kwartfinale. Een andere Nederlander met dit aantal is Ruud van Nistelrooy. Hij speelde 70 wedstrijden voor het Nederlands elftal en scoorde 35 keer, waarvan 6 keer op het EK en 1 keer op het WK. Zijn laatste doelpunt maakte hij in de verloren kwartfinale tegen Rusland in 2008. Andere spelers die dit bereikten zijn onder andere Zlatan Ibrahimovic (Zweden), Thierry Henry (Frankrijk), Wayne Rooney (Engeland) en Nuno Gomes (Portugal).

De kans dat deze lijst een update nodig heeft na EURO 2024 is zéér groot. Natuurlijk is Ronaldo met zijn Portugal actief, maar ook Griezmann kan zijn totaal verbeteren. Bovendien zijn er veel spelers die ook kans maken deze lijst te halen. Zo staat Morata (Spanje) op 6 doelpunten, Lukaku (België) ook. Kane (4) met Engeland is nog actief. Depay staat op 44 doelpunten voor Nederland, maar scoorde pas slechts twee keer in vier wedstrijden tijdens een EK.

Wie denk jij dat de lijst van topscorers gaat betreden? Bekijk onze actuele odds en plaats je weddenschap!

Wedden op topscorer EURO 2024

Alle EK weddenschappen

Historische EK Topscorers: Dit is de top 5 aller tijden - Unibet Blog | NL (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5497

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.