Autotest Infiniti Q30: Infiniti voor iedereen (2024)

Wat maakt een Infiniti tot een Infiniti? Op de eerste plaats is datde vormgeving. Tegenover de strakke, soms bijna steriele vormgevingvan luxe Duitse merken, zet de luxe tak van Nissan een flamboyante en bijnaorganische vormgeving. Een Infiniti heeft flair, straalt zelfvertrouwenuit en durft op te vallen.

Als dochterbedrijf van Nissan heeft Infiniti de beschikking overde modernste techniek en maakt die als eerste beschikbaar.Zo was Infiniti de eerste om parkeercamera'srondom aan te bieden en schurkt de Q50 op dit moment dichter tegen de zelfrijdendeauto aan dan zelfs de duurste Duitser.

Een laatste kenmerk van Infiniti is de sportieve inborst. Met namede eerste generaties van Infiniti waren louter verkrijgbaar metsterke zescilinder motoren. 300 pk was geen limit, maar het begin.Logischerwijs heeft al die luxe en prestatiedrang een prijskaartje.

Uiterlijk

Met de Q30 belooft Infiniti voor het eerst een model aan te biedenvoor het grote publiek. De Q30 is grofweg even groot als een OpelAstra Sports Tourer, Ford Focus Wagon of Volkswagen Golf Variant.De verhoudingen zijn echter compleet anders. De Q30 is niet gebouwdop maximale ruimte, maar op maximale uitstraling. De Q30 heeft eenhoog opgetrokken neus, een brede schouderlijn en een bijna atletischeachterpartij; het is als een roofdier dat er op ieder moment vandoor kanschieten.

Ook binnenin is dit "instapmodel" een echte Infiniti. Het interieuris al even spannend vormgegeven als de buitenkant met glooiendelijnen, gewaagde combinaties en bijzondere stoffen. De afwerkingskwaliteitis bovendien uitstekend, zoals mag worden verwacht van een premium-merk.

Ruimte en uitrusting

Maar... wie langer is dan 1 meter 85 zit bepaald niet lekker in de Q30 (afhankelijkvan verhouding boven- / onderlichaam).Wanneer wordt gekozen voor stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen,dan drukken deze tegen de nek in plaats van het hoofd.Daarbij zijn de zittingen oncomfortabel korten drukt er "iets" hinderlijk in de onderrug wat waarschijnlijk bedoeld was om derug te ondersteunen. Ondanks verwoede pogingen om de stoel in hoogtete verstellen, zit de testrijder met het hoofd tegen het dak en hetstuur bijna op de knieën.

En dan begint er iets te dagen! De knoppen, de klokken, de bediening vanhet klimaatcontrolesysteem, het stuurwiel en zelfs de sleutel komenallemaal bekend voor! Infiniti heeft de Q30 namelijk gebaseerd op deMercedes-Benz A-Klasse.

Aan de buitenzijde hebben de vormgevers datperfect weten te maskeren, maar aan de binnenzijde zijn alleen debekleding en de logo's echt anders. Helaas heeft men de stoelenwel op een hoger voetstuk geplaatst en dat is geen gelukkige keuze(ondanks een 7 cm hogere daklijn).

Infiniti neemt ook de elektronica van Mercedes-Benz vrijwel ongewijzigdover. Dat betekent volop comfort en veel aandacht voor actieve veiligheid (ongeluk voorkomen).De bediening van alle functies is logisch en intuïtief. Daarmee is de Q30ontegenzeglijk modern en compleet, maar desondanks niet zo innovatief eneigenzinnig als de grotere modellen (i.e. Q50).

Rijden

Onderhuids is de Infiniti Q30 gelijk aan de Mercedes-Benz A-Klasse endus komen ook de rijeigenschappen grotendeels overeen. Een belangrijkverschil zit in de iets hogere zit van de Infiniti, hetgeen eenzeker gevoel van macht en controle geeft.

Het onderstel van de hier gereden top-uitvoering heeft een sportieve ondertoon. Debesturing is licht, maar desondanks exact. Deze combinatie vaneen stug onderstel en precieze besturing geeft de bestuurderhet idee dat de Q30 tot heel veel in staat is.

Als het gaat om de wegligging is dat gevoel geheel terecht.De Q30 heeft en uitstekend weggedrag en laat zich desnoodsdoor bochten slaan zonder ook maar een krimp te geven. Tegelijkertijdis het onderstel niet zo stug dat het vermoeiend is op de lange afstand.

Motoren

Zoals eerder aangegeven, waren de eerste modellen van Infinitialleen beschikbaar met grote motoren, gericht op de Amerikaanse markt.Dat maakte die auto's kostbaar in aanschaf en verbruik en zorgdeervoor dat een compacte Infiniti ondenkbaar was.Inmiddels biedt Infiniti beschaafde dieselmotoren, hybride-motorenen relatief kleine turbomotoren aan.

Voor de aandrijving van de Q30 zocht Infiniti echternog kleinere motoren. De Q30 wordt daarom aangedreven door dezelfdemotoren als de Mercedes-Benz A-Klasse. Zo zijn een 1.6 en 2.0 liter benzinemotoren een 1.5 en 2.0 liter dieselmotor beschikbaar.

De testauto is voorzien van de sterkste motor op de prijslijst: de 2.0 literturbo benzinemotor die 211 pk / 350 Nm levert. Dit vermogen wordt viaeen voorbeeldig functionerende zeventraps automaat overgebracht op allevier de wielen. Ondanks het feit dat de Q30 iets hoger en zwaarder is dande donor-auto (A-Klasse), zijn de prestaties nog steeds uitstekend.

Ondanks de prima prestaties ontbreekt het echte "Infiniti-gevoel". Hoe goed deQ30 ook rijdt, de auto komt nooit echt tot leven waardoorsportief rijden nauwelijks voldoening geeft. De flair en dynamiek van de grote modellen van Infiniti ontbreken.Toch is dit net zo makkelijk positief uit te leggen: de Q30biedt al het verstandige van een Mercedes-Benz A-Klasse, maardan in de exclusieve verpakking van Infiniti.

Conclusie

Is de Q30 de Infiniti voor iedereen? Na een uitgebreide proefrit eneen veel wikken en wegen blijft dat vraag lastig te beantwoorden.Dat komt doordat de Infiniti Q30 onderhuids gelijk is aan deMercedes-Benz A-Klasse. En alhoewel de A-Klasse een prima auto is,verschillen de karakters van Mercedes-Benz en Infiniti sterk.

De rijeigenschappen zijn zondermeer goed, maar het superieureen zelfs uitdagende karakter van de grotere Infiniti-modellen is ver te zoekenin de Q30.

Als het om de vormgeving gaat, is de Q30 juist wel eenechte Infiniti. Omdat Infiniti binnen de bestaande Mercedes-mateneen eigen interieur heeft gebouwd, valt met name de hoofdruimte tegen.De uitrusting is compleet, maar niet zo innovatief als gebruikelijkbij Infiniti. Daar staat tegenover dat de Q30 die techniek tegeneen scherpe prijs aanbiedt en dat is juist wél echt Infiniti.

plus

  • Prima rijeigenschappen
  • Exclusieve verschijning
  • Gunstige prijs/prestatie verhouding

min

  • Fors verbruik 2.0t motor
  • Matige hoofdruimte / kleine voorstoelen
  • Niet zo eigenzinnig als andere Infiniti's
Autotest Infiniti Q30: Infiniti voor iedereen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.